Vücudun kalsiyum ihtiyacını karşılayan pekmez, içeriğindeki demir ve kalsiyum nedeniyle kemik gelişimini sağlıyor, kansızlığa iyi geliyor. Soğuk havalarda tüketildiğinde vücudun ısı dengesini sağlayan pekmez, bağışıklık sistemini güçlendiriyor. Peki, pekmezin faydaları nelerdir?
Pekmezin Faydaları Nelerdir?
Pekmezin besin değeri çeşidine göre değişkenlik gösterir. Ancak genel itibarıyla şeker oranı fazla olduğundan yüksek bir enerji kaynağı olduğunu söyleyebiliriz. Yapılan araştırmalar içerisinde demir, riboflavin, tiamin gibi maddelerin bulunduğunu ortaya koymuştur. Tiamin eksikliği vücutta depresyon benzeri belirtiler, zihinsel yorgunluk ve gastrointestinal bozukluk yapar. Genel olarak faydalarını ise şu şekilde sıralayabiliriz;
• Kan dolaşımını dengelediğinden karaciğer hastalıklarında destekleyici tedavi olarak kullanılmaktadır.
• Kanser hücrelerinin oluşmasını ve büyümesini engelleyici özelliği yapılan bilimsel araştırmalarca ispatlanmıştır.
• Kalp hastalıklarına karşı koruyucudur.
• İçerisinde yüksek oranda bulunan karbonhidrat, demir ve yağ vücuda enerji sağlar.
• Kalsiyum açısından zengindir.
• Bağırsakların temizlenmesinde rolü olan pekmez, kolon kanserinde de destekleyici tedavi olarak önerilmektedir.
• Bunların yanında magnezyum, selenyum, B6 vitamini, ve potasyum açısından da oldukça zengin bir gıda maddesidir.
• Antioksidan açısından zengindir. Bu sayede vücuttaki toksik maddeleri atar, hastalıklara karşı koruma sağlar.
• Bağışıklık sistemini güçlendirir.
• Adet döneminde karın ağrılarına, kramplara ve sancılara iyi gelir.
• Demir eksikliği olan kişilerin günde birkaç yemek kaşığı kadar tüketmesi önerilir.
• Yapılan araştırmalar obeziteyi engellediğini ortaya koymuştur.
• Cinsel sağlığa olumlu katkıları vardır.
• Kemik ve kasların gelişiminde faydalıdır.
• Antiinflamatuar özelliği olan besin romatizma benzeri iltihaplı hastalıklarda