Pratik Bilgiler

Pratik Bilgiler

img

Pekmez Nedir? Pekmezin Faydaları Nelerdir?

Vücudun kalsiyum ihtiyacını karşılayan pekmez, içeriğindeki demir ve kalsiyum nedeniyle kemik gelişimini sağlıyor, kansızlığa iyi geliyor. Soğuk havalarda tüketildiğinde vücudun ısı dengesini sağlayan pekmez, bağışıklık sistemini güçlendiriyor. Peki, pekmezin faydaları nelerdir?


Pekmezin Faydaları Nelerdir?
Pekmezin besin değeri çeşidine göre değişkenlik gösterir. Ancak genel itibarıyla şeker oranı fazla olduğundan yüksek bir enerji kaynağı olduğunu söyleyebiliriz. Yapılan araştırmalar içerisinde demir, riboflavin, tiamin gibi maddelerin bulunduğunu ortaya koymuştur. Tiamin eksikliği vücutta depresyon benzeri belirtiler, zihinsel yorgunluk ve gastrointestinal bozukluk yapar. Genel olarak faydalarını ise şu şekilde sıralayabiliriz;
•    Kan dolaşımını dengelediğinden karaciğer hastalıklarında destekleyici tedavi olarak kullanılmaktadır.
•    Kanser hücrelerinin oluşmasını ve büyümesini engelleyici özelliği yapılan bilimsel araştırmalarca ispatlanmıştır.
•    Kalp hastalıklarına karşı koruyucudur.
•    İçerisinde yüksek oranda bulunan karbonhidrat, demir ve yağ vücuda enerji sağlar.
•    Kalsiyum açısından zengindir.
•    Bağırsakların temizlenmesinde rolü olan pekmez, kolon kanserinde de destekleyici tedavi olarak önerilmektedir.
•    Bunların yanında magnezyum, selenyum, B6 vitamini, ve potasyum açısından da oldukça zengin bir gıda maddesidir.
•    Antioksidan açısından zengindir. Bu sayede vücuttaki toksik maddeleri atar, hastalıklara karşı koruma sağlar.
•    Bağışıklık sistemini güçlendirir.
•    Adet döneminde karın ağrılarına, kramplara ve sancılara iyi gelir.
•    Demir eksikliği olan kişilerin günde birkaç yemek kaşığı kadar tüketmesi önerilir.
•    Yapılan araştırmalar obeziteyi engellediğini ortaya koymuştur.
•    Cinsel sağlığa olumlu katkıları vardır.
•    Kemik ve kasların gelişiminde faydalıdır.
•    Antiinflamatuar özelliği olan besin romatizma benzeri iltihaplı hastalıklarda 

img

Sirke nasıl saklanmalıdır?

Sirke sos olarak yemeklerde, turşularda, salatalarda kullanıldığı gibi ayrıca dezenfektan olarak da kullanılır. Ayrıca sebze ve meyveleri yıkadıktan sonra biraz sirkeli suda bekletirsek mikroplardan arındırmış oluruz. Temizlik yaparken de durulama suyuna eklenen sirke hijyen açısından oldukça faydalıdır. 

Sirke nasıl saklanmalıdır?
Sirke çok asitli bir sıvı olduğundan kesinlikle metal, teflon vb . kaplarda saklanmamalıdır. Cam veya plastik şişede ağzı kapalı bir şekilde saklanmalıdır. Sirkeyi serin ve güneş almayan ortamda saklamak en doğrusudur.
Yemeklerde kullanılacak olan sirke buzdolabında cam şişede saklanmalıdır. Temizlik ve dezenfektan için kullanılacaksa plastik şişelerde serin ortamda saklanabilir. Sirke bozulduğu zaman alkole dönüşür ve çok keskin bir tat verir.
Sirke raf ömrü uzun olan bir sıvı olduğundan soğuk ve karanlık ortamda saklanırsa kolay kolay bozulmaz. Sirkenin durdukça biraz daha ekşileşmesi normal bir durumdur. 
 

img

Balık Yağı Nedir?

Balık yağı, balık dokusundan elde edilen yağdır. Genellikle ringa balığı, ton balığı, hamsi ve uskumru gibi yağlı balıklardan elde edilir. Ancak bazen, morina karaciğeri yağı gibi diğer balıkların karaciğerlerinden üretilir. Omega 3, insan vücudu tarafından üretilmeyen ve bu yüzden mutlaka dışarıdan alınması gereken yağ asitleridir.

Balık Yağının Başlıca Faydaları:

  • Romatoid artrit ağrılarını hafifletir.
  • Kilo vermeye yardımcı olur.
  • Koroner kalp hastalığı riskini azaltabilir.
  • Enflamasyonu azaltır.
  • Alerji riskini ve astım belirtilerini azaltır.
  • Balık yağı bazı psikiyatrik bozuklukların semptomlarını iyileştirebilir.
  • İyi kolesterol seviyesini artırır.
  • Kemik eklem rahatsızlıklarının engellenmesine yardımcı olur.
  • Bazı çalışmalar balık yağının yaşa bağlı maküler dejenerasyon riskini azaltmaya yardımcı olabileceğini göstermektedir.
  • Omega-3 yağ asitleri bebeğin erken büyümesi ve gelişmesi için hayati öneme sahiptir.
  • Balık yağı, karaciğer yağlanması ve alkolsüz yağlı karaciğer hastalığı semptomlarını azaltmaya yardımcı olabilir.