Sirke sos olarak yemeklerde, turşularda, salatalarda kullanıldığı gibi ayrıca dezenfektan olarak da kullanılır. Ayrıca sebze ve meyveleri yıkadıktan sonra biraz sirkeli suda bekletirsek mikroplardan arındırmış oluruz. Temizlik yaparken de durulama suyuna eklenen sirke hijyen açısından oldukça faydalıdır.
Sirke nasıl saklanmalıdır?
Sirke çok asitli bir sıvı olduğundan kesinlikle metal, teflon vb . kaplarda saklanmamalıdır. Cam veya plastik şişede ağzı kapalı bir şekilde saklanmalıdır. Sirkeyi serin ve güneş almayan ortamda saklamak en doğrusudur.
Yemeklerde kullanılacak olan sirke buzdolabında cam şişede saklanmalıdır. Temizlik ve dezenfektan için kullanılacaksa plastik şişelerde serin ortamda saklanabilir. Sirke bozulduğu zaman alkole dönüşür ve çok keskin bir tat verir.
Sirke raf ömrü uzun olan bir sıvı olduğundan soğuk ve karanlık ortamda saklanırsa kolay kolay bozulmaz. Sirkenin durdukça biraz daha ekşileşmesi normal bir durumdur.